Voedselveiligheid: nog veel missers
In de horeca, productiebedrijven en bijvoorbeeld ijssalons gaat het nog te vaak mis. De NVWA heeft letterlijk én figuurlijk een dagtaak aan het controleren van de voedselveiligheid in omgevingen waar professioneel met bederfelijk voedsel wordt omgegaan. En dagelijks worden boetes uitgeschreven. Dat wilt u natuurlijk voorkomen. Zorg dan ook dat u op de hoogte bent van de HACCP-regels.
Voedselveiligheid: de vormen
In totaal zijn er vier vormen van voedselveiligheid te onderscheiden, namelijk:
- (micro-)biologische voedselveiligheid
- chemische voedselveiligheid
- fysische voedselveiligheid
- biotechnologische voedselveiligheid
Vers & Veilig kan u helpen bij het voorkomen en behandelen van al deze vormen van voedselveiligheid.
Voedselveiligheid problemen voorkomen: HACCP-plan essentieel
De focus in de voedselbereiding ligt op smaak en presentatie in combinatie met oog voor de kosten van de ingrediënten. Maar smaak en rendement worden aanzienlijk minder belangrijk als blijkt dat eten niet aan de hygiënevoorschriften voldoet en consumenten ziek worden. Juist daarom is een HACCP-plan essentieel. Het is geen bemoeizucht van de overheid, maar iets essentieels binnen de bedrijfsvoering dat op hetzelfde niveau als smaak zou moeten staan. Uiteraard kan Vers & Veilig u hierbij helpen!
Voedselveiligheid waarborgen
Als bedrijf kun je voedselveiligheid op verschillende manieren waarborgen. Het opvolgen van HACCP-richtlijnen is een goed begin. Bij het toepassen van HACCP wordt een gevarenanalyse uitgevoerd. Er wordt gekeken op welke punten het fout kan gaan en welke maatregelen er genomen moeten worden om voedselveiligheid problemen te voorkomen. Daarnaast wordt er gekeken hoe dat gecontroleerd moet worden en hoe die controles ook (digitaal) geregistreerd kunnen worden. Dit kan met HACCP Software.
Naast HACCP-richtlijnen kan voedselveiligheid ook met kwaliteitsstandaarden gewaarborgd worden. Vele bedrijven beschikken over kwaliteitscertificaties zoals ISO 22000 of GlobalGAP. Deze certificaten garanderen de buitenwereld dat u als bedrijf werkt volgens voorgeschreven en goed gedocumenteerde procedures. Vers & Veilig kan u helpen bij het behalen van een kwaliteitscertificaat. Vraag naar de voorwaarden
Meer leren over voedselveiligheid? Volg onze cursus!
Hoewel voedselveiligheid vanzelfsprekend is, zijn sommige wetten en regels lastig te begrijpen. Vers & Veilig heeft daarom een cursus voedselveiligheid opgezet waarmee u alles over voedselveiligheid leert en dus voedselveiligheid in uw organisatie kunt waarborgen. De cursus kan bij u op locatie of middels e-learning. Volg dus onze voedselveiligheid cursus en u bent weer helemaal op de hoogte! Lees hier meer over onze cursus voedselveiligheid.
Voedselveiligheid bij Vers & Veilig
Op het gebied van voedselveiligheid vinden we bij Vers & Veilig een persoonlijke aanpak belangrijk. Daarom helpen wij u graag op het gebied van kwaliteitsmanagement, HACCP-richtlijnen en het implementeren van kwaliteitssystemen. Heeft u vragen over onze diensten, onze werkwijze of wilt u een voedselveiligheid cursus volgen? Vul ons contactformulier in en wij nemen dan contact met u op. Liever direct contact? Bel dan naar 023 538 58 66.