Legionellapreventie: Wat is legionella?
Legionella komt voor in stilstaand water. Het is een nare bacterie die een acute infectie in de longen kan veroorzaken. De infectie kan uiteenlopen van een flinke verkoudheid tot een vervelende griep met een hardnekkige longontsteking. Mensen met weinig weerstand kunnen er zelfs aan overlijden. Legionellapreventie in uw bedrijf is dus van groot belang!
Hoe en waar ontstaat legionella?
Legionella bacteriën bevinden zich in zeer lage aantallen in grond- en in leidingwater. Hier zijn de aantallen van de bacterie nog te klein om daadwerkelijk schadelijk voor de gezondheid te kunnen zijn. Pas na vermenigvuldiging worden legionellabacteriën gevaarlijk. Stilstaand water met een temperatuur tussen 25 en 50°C is de ideale leefomgeving voor deze bacterie. Hierbij kunnen grote aantallen bereikt worden als water voor langere tijd stilstaat. Wanneer doorstroming niet in het hele warmwatersysteem kan plaatsvinden, kunnen plaatsen ontstaan waar het water blijft stilstaan. Dit worden dode hoeken genoemd. In de dode hoeken kan verdere groei van de bacterie plaatsvinden. Dit vormt een risico en kan door middel van bijvoorbeeld een legionellaplan voorkomen worden. Vers & Veilig kan voor u een legionellaplan opstellen.
Stappenplan om te voldoen aan de Legionella wetgeving
Stap 1: Legionella plan
Gezond drinkwater betekent Legionella preventie waarbij nagedacht wordt. Dit alles krijgt vorm in een Legionella plan waar Vers & Veilig u bij kan helpen. De eerste stap in een Legionella plan is alle mogelijke risico's in kaart brengen. Daarbij zorgen we er uiteraard voor dat alles conform de BRL 6010 wordt geregeld. Dan heeft u een risicoanalyse. In de risicoanalyse wordt bijvoorbeeld gekeken naar het waterleidingnet:
- Waar vindt opwarming plaats?
- Welke apparatuur is opgenomen in het waterleidingnet en moet gecontroleerd worden?
- Wat is de omgevingstemperatuur?
- Welke materialen worden gebruikt?
- Is er sprake van dode leidingen?
Stap 2: Maatregelen nemen
Zijn er toch nog risicovolle aspecten? Dan moet daarvoor maatregelen genomen worden. Waar mogelijk worden technische maatregelen genomen. Dat betekent een eenmalige investering om de kans dat er een Legionella groei plaatsvindt te minimaliseren. Goede technische maatregelen verdienen zich later weer terug. Zijn er dan toch nog zaken die moeten gebeuren zoals:
- Periodieke controles op temperatuur
- Stilstaand water
Dan moet dit ook vastgelegd worden.
Stap 3: Legionella monstername
Daarnaast is het verplicht voor prioritaire instellingen om ieder half jaar Legionella monsters te laten nemen. Ook deze Legionella monstername verzorgt Vers & Veilig. Uiteraard ook weer in een ISO / IEC geaccrediteerd laboratorium zodat u voldoet aan de wettelijke eisen en we ons gesprek kunnen focussen op oplossingen. Bij voorkeur werken we met één aanspreekpunt die ook de situatie bij u in het bedrijf kent. Voordeel hiervan is dat die persoon direct gericht kan adviseren zodat bijvoorbeeld een kamer in het hotel zo snel mogelijk weer verhuurd kan worden. En dat zonder gezondheidsrisico's. In een Vers & Veilig legionellaplan worden dus alle werkzaamheden opgenomen die zullen bijdragen aan legionella voorkomen en het beperken van verdere verspreiding van legionella.
Voorbeelden van Prioritaire instellingen
- Ziekenhuizen en zorginstellingen
- Zwem-en badgelegenheden
- Verblijfsaccommodaties zoals hotels
- Kampeerterreinen
- Jachthavens
- Leidingwaterinstallaties op evenementen
- Asielzoekerscentra
- Penitentiaire instellingen
- Truckstations met douchegelegenheid
Stap 4: Legionella software
Uiteraard stoppen we niet zodra de situatie in kaart is gebracht. Wekelijks of maandelijks moeten er bijvoorbeeld temperaturen gecontroleerd worden van tappunten, keerkleppen of brandblussers. Vers & Veilig heeft gemakkelijk toepasbare Legionella software. Met de software van Vers & Veilig kunt u met de minste moeite controles uitvoeren en vastleggen. En gebeurt het even niet? Of niet goed? Dan wordt u daarvan automatisch op de hoogte gebracht. De software is volledig op maat voor u in te richten. Waar en wanneer en hoe gecontroleerd moet worden is snel terug te vinden in de software.
Rode punten vragen om directe actie, oranje om (toekomstige) actie en groene punten zijn actiepunten voor later. Het systeem bewaakt dit en genereert heldere managementinformatie over uw gehele instelling.
Zo hoeft u zich nergens zorgen over te maken. En komt er toch een controle van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)? Als u dat wenst zijn we ook dan van de partij om u bij te staan.
Zie onze legionella software pagina voor meer informatie.
Vrijblijvend contact opnemen
Maakt u ook de stap naar Vers & Veilig water? Neem dan contact op met Vers & Veilig. Wij helpen bij legionellapreventie en uiteraard ook bij het opstellen van een legionellaplan. U kunt ons telefonisch bereiken op 023 538 58 66 Liever contact via de e-mail? Stuur dan uw aanvraag naar info@versenveilig.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.